Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Ρώσος ιερέας εναντίον UCKάδων στο Κοσσυφοπέδιο – Ξεκίνησε η αναβάθμιση/επέκταση της ρωσικής βάσης στο Νις 100 χλμ από το Κόσοβο…


Ρώσος ιερέας εναντίον UCKάδων στο Κοσσυφοπέδιο. Ο συμβολισμός προφανής. Eτσι επέλεξε να απαντήσει η Μόσχα στις αιτιάσεις των Αμερικανών για εκδίωξη της ρωσικής βάσης από το Νις η οποία όπως λένε αναβαθμίζεται… Ολα τώρα ξεκινούν και η θύελλα θα είναι μεγάλη.

Η ρωσική «στρατιωτική βάση» στην ουσία στο Νις βρίσκεται μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου.και σε αυτήν υπάρχουν πληροφορίες για την παρουσία  2000 Ρώσων επίλεκτων κομάντος  που το «παίζουν διασώστες και πυροσβέστες» .
Το 2010, η Ρωσία κατασκεύασε μακριά από το φως της δημοσιότητας στην ουσία την μεγαλύτερη στρατιωτική βάση εκτός Ρωσίας, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αυτή η στρατιωτική βάση στο Νις στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σερβίας, παρουσιάσθηκε ως μια ανθρωπιστική βάση από όπου ρωσικά αεροσκάφη θα επιχειρούν  σε περιόδους φυσικών καταστροφών.

Έχει την ικανότητα να κατασκοπεύει την στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Ρουμανία (αντιπυραυλική ασπίδα) και το Κοσσυφοπέδιο  καθώς και να φιλοξενήσει ρωσικές δυνάμεις σε μια ενδεχόμενη αποστολή, μαζί με τις ειδικές μονάδες του σερβικού στρατού στο Νις.
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις και το επιχειρησιακό επιτελείο στο Νις, είναι σε θέση να συντονίσουν τις ενέργειες τους με άλλες δύο ταξιαρχίες στις περιοχές Ράσκα και Βράνιε στην Σερβία, όπου κάθε ταξιαρχία έχει 11 τάγματα που απαρτίζονται από συνδυασμένες δυνάμεις , οι οποίες βρίσκονται ήδη κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.
Σκοπός της ρωσικής στρατιωτικής βάσης είναι ο έλεγχος των Βαλκανίων, η εγκατάσταση ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumph, για περαιτέρω έλεγχο της Γερμανίας και των ηγεμονικών της σχεδίων αλλά και ως αντιστάθμισμα στην παρουσία του αμερικανικού στρατού στην Ανατολική Ευρώπη.
Σοβαρότατο θέμα προέκυψε με τις δηλώσεις Αμερικανούς αξιωματούχου στην Γερουσία  αρμόδιου για την περιοχή των Βαλκανίων για την «φύση» και αποστολή του ρωσικού «ανθρωπιστικού κέντρου» στο Νις , αφήνοντας σοβαρές αιχμές για στρατιωτική  βάση της Μόσχας.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την κατασκευή και επέκταση του ρωσικού  ανθρωπιστικού κέντρου στη Σερβία και το ενδεχόμενο ενός ειδικού καθεστώτος για το προσωπικό του κέντρου από την Ρωσία», δήλωσε ο  Hoyt Brian Yee.
Ο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, κατά τη συνεδρίαση για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στην Υποεπιτροπή για την ευρωπαϊκή και την περιφερειακή συνεργασία για την ασφάλεια στη Γερουσία, εξήγησε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Σερβία να «οδεύσει» προς την ΕΕ, αν και υπάρχουν ισχυρότατοι πολιτιστικοί, θρησκευτικοί  και ιστορικοί δεσμοί  με τη Ρωσία.
«Είμαι σφοδρά ανήσυχος για το αποκαλούμενο ρωσικό «ανθρωπιστικό κέντρο», όχι λόγω του ό, τι είναι σήμερα, αλλά λόγω του ό, τι θα μπορούσε να γίνει σύντομα .
Ειδικά αν η Ρωσία βρει  αυτό που ψάχνει  για ειδικό καθεστώς και ασυλία για το προσωπικό της. Δεν πιστεύουμε ότι η Ρωσία έχει καλές προθέσεις για να βοηθήσει τα Βαλκάνια να εισέλθουν  στην ΕΕ»,  είπε ο Ji.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρωσικό ανθρωπιστικό κέντρο στην πόλη του Νις, κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο όπου οι ΗΠΑ διαθέτουν  περίπου 600 Αμερικανούς στρατιώτες και 4.000 μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ,  δεν αποτελεί καθόλου καλή εξέλιξη.
«Είναι σημαντικό, και αυτή η πεποίθηση που μοιραζόμαστε με την Κυβέρνηση της Σερβίας, ότι η Σερβία έχει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της  και όλα όσα είναι μέσα σε αυτό. Αν επιτρέψει στη Ρωσία να δημιουργήσει ένα κέντρο  κατασκοπείας, θα χάσει τον έλεγχο πάνω στην επικράτειά της,» δήλωσε ο Hoyt Yee.
«Η Ρωσία, με την την χρήση αγωγών φυσικού αερίου θέλει εξαρτημένα τα  Δυτικά Βαλκάνια ενώ παράλληλα θέλει να τοποθετήσει κυβερνήσεις-μαριονέτες και με  διαφθορά, μη-ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, και  εντάσεις μεταξύ των γειτόνων……να ελέγξει την περιοχή των Βαλκανίων», αναφέρουν Αμερικανοί ειδικοί γνωρίζοντας προφανώς το πως κινούνται οι υπερδυνάμεις σε μικρότερα κράτη .
«Η τάση είναι ανησυχητική, αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε χάσει τη μάχη. Το Μαυροβούνιο έχει καταφέρει να αντισταθεί στην επιρροή της Ρωσίας, βλέπουμε ότι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ  έχει σταθεροποιηθεί, με τη βοήθειά μας και την ΕΕ», δήλωσε ο Τζι.
Ο Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής, γερουσιαστής Chris Murphy εκτιμά, ωστόσο, ότι η πρόταση και η επίδραση της στον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών  δεν δύνανται να υποστηρίξει μια μεγαλύτερη παρουσία των ΗΠΑ στα Βαλκάνια.
Υπενθυμίζει ο ίδιος ότι τα κονδύλια για την ξένη βοήθεια προς την Αλβανία μειώθηκαν  κατά 98 τοις εκατό, για την Κροατία 60 τοις εκατό, 48 τοις εκατό για το  Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και την ΠΓΔΜ σε  40 τοις εκατό, το Μαυροβούνιο και την Σερβία σε 34 και 31 τοις εκατό.
Ωστόσο, γερουσιαστές και οι συμμετέχοντες  έκριναν ότι, πέρα από την οικονομική, σημαντική είναι και η διπλωματική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ατλαντικού συμβουλίου Damon Wilson, δήλωσε ότι «η αμερικανική αδιαφορία σήμερα μπορεί να προκαλέσει μια κρίση αύριο» και υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει τα προβλήματά της και ότι στη Βαλκανική χερσόνησο δρα ανεξέλεγκτη  η Ρωσία.
Το «παιχνίδι» όμως σε ολόκληρα τα Βαλκάνια θα παιχθεί κυρίως στο οικονομικό κομμάτι διότι όλες οι χώρες  της περιοχής στενάζουν από την ανεργία , ενώ δεν επιθυμούν «Μεγάλες Αλβανίες» και την νέο-οθωμανική Τουρκία..,με τίποτα.
Η θρησκεία , η πολιτιστική και οικονομική σχέση των ορθόδοξων χωρών με την Μόσχα θα είναι το κύριο συστατικό της δημιουργίας ενός μπλοκ απέναντι στα σχέδια της δύσης , που δεν συμβαδίζουν με την θέληση των λαών στα Βαλκάνια.
Το δίλημμα των χωρών αυτών, ( Ελλάδα , Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Ρουμανία,) να δεχθούν την «γερμανική μπότα» της ΕΕ ή μια σχετικά καλή σχέση με την Ρωσία, εκτιμάται ότι έχει εύκολη απάντηση.
Γερμανοί, Τούρκοι,Αλβανοί, ξυπνούν άσχημες μνήμες στους υπόλοιπους λαούς κάτι που  καθορίζει με απόλυτη σαφήνεια  την στάση τους ότι και να γίνει, από εδώ και στο εξής .